Урок №1 для груп 4,5,6,11,13,14

 

Історія

 

      Вперше правила були введені 7 грудня 1863 року Англійською футбольною асоціацією. Базувались правила на придуманих в Кембриджському університеті положеннях гри.

      Футбольні правила, за якими проводяться матчі, не знаходяться в повній юрисдикції ФІФА. Правила встановлює орган під назвою Міжнародна Рада Футбольних Асоціацій (англ. IFABInternational Football Association Board). ФІФА має 50% представництва в ньому (чотири місця), інші чотири місця належать представникам футбольних асоціацій Англії, Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії, в знак вшанування неоцінимого внеску британців у створення і розвиток футболу. Сучасні правила в своїй основі були прийняті 1997 року і з того часу піддавались лише незначним змінам.

 

В Україні

 

      Перший збірник футбольних правил українською мовою вийшов друком 10 серпня 1900 року у Львові. Книжка мала назву Копана (Association Football), її автором був діяч сокільського руху Володимир Лаврівський.

 

Штрафний майданчик

 

      Із точок на відстані 16,5 м (18 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт, під прямим кутом до лінії воріт, в глибину поля проводяться дві лінії. На відстані 16,5 м (18 ярдів) ці лінії з'єднуються іншою лінією, паралельною лінії воріт. В межах штрафного майданчика, по центру лінії воріт і на відстані 11 м (12 ярдів) від неї, наноситься 11-метрова відмітка. За межами штрафного майданчика проводиться дуга радіусом 9,15 м (10 ярдів), центр котрої збігається з 11-метровою відміткою. Ця лінія допомагає судді правильно розмістити гравців під час пробиття пенальті (всі гравці, крім того, хто б'є, повинні перебувати на відстані не ближче 9,15 м від 11-метрової відмітки, позаду м'яча та за межами штрафного майданчика).

 

Воротарський майданчик

 

      З точок, на відстані 5,5 метрів (6 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт під прямим кутом проводять дві лінії до середини поля. На відстані 5,5 метрів (6 ярдів) ці лінії з'єднуються лінією, паралельною до лінії воріт. Зона, яку окреслюють ці лінії, називають воротарським майданчиком.

      У кожному штрафному майданчику є 11-метрова (12 ярдів) позначка на відстані 11 метрів від точки, яка рівновіддалена від обох стійок воріт. Поза штрафним майданчиком намальовано дугу з радіусом 9,15 метра (10 ярдів), центром якої є 11-метрова позначка.

 

Ворота

       Ворота повинні бути рівновіддаленими від обох кінців лінії воріт. Вони складаються з двох вертикальних стійок, що зверху з'єднані горизонтальною поперечиною. Відстань між стійками — 7,32 метра (8 ярдів), а відстань від нижнього контуру поперечки до поверхні землі — 2,44 метра (8 футів).

       Ширина та висота обох стійок і поперечини однакова й не може перевищувати 12 см. Товщина лінії воріт збігається з товщиною стійок та поперечки. До воріт та ґрунту за воротами часто можуть причіпляти сітки, які повинні бути закріплені надійно, але й не мають заважати воротареві.

       Стійки й поперечки воріт повинні бути білого кольору.

 

Лінії

       Окремі зони поля обмежують білими лініями, нанесеними на трав'яне покриття. Товщина ліній входить у зону, котру вони обмежують. Дві довші лінії називають бічними, а дві коротші — лініями воріт. Ширина ліній — до 12 см. Поле на дві половини розділяє середня лінія. Посередині середньої нанесено позначку середини поля. Навколо неї проводять коло з радіусом 9,15 метра (10 ярдів).

 

Прапорці

       У кожному куті поля встановлено прапорці, які закріплено на флагштоках без загостреного верхнього кінця. Заввишки вони мають бути принаймні 1,5 метра. Флагштоки можуть встановлювати й на обох кінцях середньої лінії, на відстані принаймні 1 метра від бічної лінії.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок № 12 для групи 3